Eardly van der Geld: ‘Een monument kan mensen de ogen openen’

“Onze achternaam, Van der Geld, komt van de slavenmeesters die hun slaven een naam gaven in de tijd dat Napoleon in Europa achternamen doorvoerde. Op een bepaalde plantage kregen vijf tot slaaf gemaakte mensen deze naam. Ik draag het verleden dus letterlijk bij me. Mijn vader ging naar Curaçao en trouwde met mijn moeder, die op het eiland geboren is. We zijn wel terug gegaan naar Suriname maar tijdens de grote onderwijsstaking keerde ik terug naar Curaçao om mijn school af te ronden. Ik ging vervolgens in Nederland studeren. Vanaf het begin dat ik in Nederland kwam, heb ik me zorgen gemaakt over de ontwikkelingskansen die wij hadden. Discriminatie was veel explicieter dan nu. Zeker de jonge Antillianen hadden slechte
vooruitzichten. We hebben de stichting Yudansa opgericht om jongeren met problemen te helpen met het vinden van een goede toekomst. Ik heb me altijd ingezet voor de empowerment van mensen uit Suriname en het Caribisch gebied via allerlei stichtingen en initiatieven.

In 2018 hebben we de stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst – Tilburg opgericht. Het afschaffen van de slavernij werd altijd gevierd in het Oosterpark in Amsterdam. Inmiddels is het een tendens om dit meer decentraal te vieren. Dichter bij de mensen. Ook in Tilburg. De eerste twee jaar waren live; vorig jaar kon het helaas alleen via een documentaire. Nu zijn we bezig ook een slavernijmonument op te richten. Door een monument kun je mensen hun ogen openen. Het prikkelt de discussie en is een focuspunt om te praten over het slavernijverleden. Er is het laatste jaar momentum ontstaan omdat er veel aandacht is geweest voor de kwalijke manier waarop racisme en discriminatie nog steeds in onze samenleving aanwezig zijn. Iedereen ziet het nu en we kunnen met elkaar een volgende stap zetten. Ik hoop dat we het monument volgend jaar op 1 juli kunnen onthullen.”

Lees andere artikelen